Gittigidiyor.com Sahibinden.com Gibi Sitelerde Satış Yapanlara Maliyeden Ceza Yağıyor..

Son dönemde, maliye tarafından, internetten yapılan satışlara yönelik denetimlerin oldukça sıkı ve sistemli bir şekilde yapıldığını duyuyorum. Şimdiye kadar da bazı denetimler yapılıyordu mutlaka. Ancak örnekleme yapmadan tüm satıcıların sırayla maliyeye davet edilmesi gerçekten kapsamlı ve ciddi bir çalışma.

İnternette forumlarda sitelerde de ceza yiyen insanların her geçen gün hızla arttığını görüyorum. Feryat figan yediği cezalardan yakınanlar, gittigidiyor.com vs gibi siteleri, maliye bakanlığını suçlayanlar her geçen gün artıyor.

Uygulamadan yakınılmasını ve feryat figan ortalığı ayağa kaldıranları gördükçe de sinirlerim iyice tepeme çıkıyor açıkçası.

Ortada ticari bir faaliyet varsa ve gelir elde ediliyorsa, bu gelirin vergisinin ödenmesi gerekir. Vergi borcu namus borcudur. Dolayısı ile bu sitelerden satış yaparak para kazanan satıcılar da kazandıkları paraların vergisini ödemek zorundadır. İster evhanımı olsun, ister öğrenci olsun bu durum değişmez. Evhanımıyım, öğrenciyim vs gibi acındırmalarla cezayı hak etmediğini ya da vergi ödememesi gerektiğini söyleyen kişileri kınıyorum. Evhanımı ya da öğrenci olup aylık cirosu binlerce lirayı bulan satıcılar olduğunu adım gibi biliyorum. Herkes dürüst olsun.

Dükkan açarak bağkuruyla, sigortasıyla kdv’siyle, muhasebecisiyle cebelleşen esnafların suçu ne. Onlar salak mı ki bütün bunları yapıyorlar. Gittigidiyor gibi sitede satış yapan ortalama bir satıcı bile, ortalama bir esnaftan çok daha fazla ciro yapıyor. Üstelik fatura vs kesmediği için kdv ve gelir vergisi kaçırdığı için esnaftan çok daha fazla para kazanıyor.

Kimse kusura bakmasın, kimse tepinmesin, kimse cazgırlık yapmasın. Para kazanıyorsan vergisini ödemek zorundasın. Seve seve ödemezsen, devlet yakalayıp zorla ödetir. Adil bir devletin en temel kuralı budur. Bir kısım insanlar vergi ödemek zorunda kalırken bir kısımı, vergi ödemediği zaman o ülkede adaletten söz edilemez.

Gelen esnafa vurur, giden esnafa vurur; maliyeciler gün aşırı kapısını aşındırır, dükkan sahibi kira bekler, satışlarının yaklaşık yüzde otuzunu vergi olarak öder, bağkur öder, muhasebeciye para öder, oraya öder buraya öder. Gittigidiyor’da vergi ödemediği için kendisinden çok daha ucuza mal satan satıcılar yüzünden satış yapamaz, kirasını ödeyemez, bağkurunu ödeyemez, muhasebeciye borçlanır. Ama öte tarafta gittigidiyor’da satış yapan bir öğrenci ya da evsahibi kat be kat daha çok satış yapar ve utanmadan vergi ödememesi gerektiğini düşünür. Madur edebiyatı yapar. Herkes kendisine gelsin.

Devam eden uygulamada maliye evdeki üçbeş parça kullanmadığı eşyasını satan kişilerin peşinde değil. Zaten yasal olarak da, süreklilik arzeden bir satış sözkonusu değilse yapılan işlemler ticari değildir. Böyle bir kişiye de, maliye çağırıp ceza kesemez yasal olarak. Olduğunu söyleyen yalan söyler. Ancak ortada ticari bir kazanç varsa, öğrenci ya da ev hanımı olduğuna da bakmaz. Doğrusu da budur.

“Evhanımıyım takı yapıp satıyorum” diyenler, sürekli olarak yapıyorsanız kayıt altına girmek zorundasınız. Bu tür kişiler için kolaylıklar mevcut sistemde, yeterki vergi kaçırmayı kendinizde hak olarak görmeyin. Basit usulde mükellef olursunuz. Kdv ödemezsiniz, çok cüzzi miktarda gelir vergisi ödersiniz, muhasebeci parası ödemezsiniz. Bağkur ödemezsiniz, stopaj ödemezsiniz. Daha ne yapsın devlet.

“Evhanımıyım ev bütçesine katkıda bulunuyorum, öğrenciyim harçlığımı çıkarmak için satış yapıyordum ve vergilendirilmek zorunda olduğumdan haberim yoktu” diye madur edebiyatını destekleyenler var. Yasayı bilmemek, yasadan muaf olmaya sebep teşkil etmez. Yani suç işliyorsanız, bunun yasalara göre suç olup olmadığını bilmenizi sorgulamaz hakimler. Devlet yasayı duyurmuş, bunun ötesinde bilgilendirme yapmak zorunda değildir. Yani yasa çıkarmak duyurunun kendisidir zaten. Devletin gittigidiyor.com ya da benzeri sitelerden satış yapanlara yönelik bir uyarı yapmak gibi fazladan bir sorumluluğu yoktur. Beklemek de saflık olur. Devlet yasayı çıkarmış daha ne yapsın. Bundan ötesi dayaktır. Dayağın devlet raconunda karşılığı da cezadır işte.

Aynı şekilde ortada yasa durup dururken gittigidiyor vs gibi platformlarında size bilgi vermek gibi bir zorunluluğu da yoktur. Bu gibi sitelerin tek sorumluluğu, aldığı komisyonların vergilerini ödemekle sınırlıdır. Ödemiyorsa, devlet onunda peşine düşer ve alır. Doğrusu da budur. Hem sonra gittigidiyor, böyle diyen satıcılara “dinime küfreden müslüman olsa bari…” dese haklı olmaz mı? “Parayı cebe indiren sen, vergiyi kaçıran sen, uyarıyı yapmak zorunda olan, yapmadığı için olayın tek sorumlusu olan ben, yok yaa” dese haklı olmaz mı? Sen kendi geleceğini düşünmüyorsan, riskleri alıyorsan, ya da bilmeden risk alarak saflık yapıyorsan bundan neden gittigidiyor sorumlu olsun.

“Zor hayat şartlarında evime katkıda bulunmak için ev hanımı olarak, ya da aileme yük olmamak için harçlığımı çıkarmak için satış yapıyorum” diyenler var. İyi de ticaret yapıyorsun. Dükkan açıp vergi vs bir sürü yükümlülük altına giren esnafın, sizinkinden farklı bir amacı mı var? Onlar da sadece ekmeğinin peşinde sizin gibi. Zengin olmak için esnaflık yapıldığını mı sanıyorsunuz… Arada hiçbir fark yok. Birilerine acımak gerekiyorsa, 45 yıldır bir sürü vergi ve yasal yükümlülük altında ezilen esnaf Hüseyin amcaya ya da esnaf Mustafa’ya acımak gerekir.

“Sadece 50 satış yaptım, bana bile ceza kesildi, insaf” diyenler. Asıl size insaf. Satış adediyle bunun ne ilgisi var. Plazma televizyon satıyorsan, 10 adet satış ile, binlerce satış yapan bir başka satıcından daha büyük bir ticaret çeviriyor olabilirsin. Ya da bir tanesinin fiyatı 3000 dolar olan dijital fotoğraf makinesindan satıyorsan 50 tane satışla 150 bin dolarlık iş yapmış oluyorsun. Forumlarda ya da mahalle kahvehanesi dedikodularında insanları kandırabilirsiniz ancak maliyecileri kandıramazsınız. Sizin gibi niceleri gelip geçiyor onların elinden.

Son olarak bu tür sitelerde satış yapanlara uyarıda bulunmak istiyorum. Bu gibi sitelerde satış yapıp fatura kesmeyen satıcılar gerçekten de ellerinde pimi çekilmiş bomba tutuyorlar. O kadar büyük risk altındalar ki… Tüm satışları her yerde kayıtlı. Maliye, gittigidiyor.com dan liste ister, olmazsa bankanızdan liste ister, olmadı kargo firmasından ister. Sıradan bir esnaf, fiş kesmez ise maliye onu o anda yakalamaz ise yapacak bir şeyi yoktur. Çünkü para nakit alınıyor, mal elden verliyor. Oysa internetten yapılan satışlarda, para bankaya yatıyor, işlem gittigidiyor üzerinden dönüyor, mal kargo ile gönderiliyor. Yani aynı anda bir çok yerde satışla ilgili kayıt oluşuyor. Bugün kapınız çalınmazsa yarın mutlaka çalınacağından emin olun. Bir müşteriniz sizi fatura kesmediğiniz için şikayet edebilir. Bir rakibiniz, müşteri gibi alım yapıp fatura kesmezseniz sizi ihbar eder. Delilleri ile birlikte yapılan bu ihbarlarda maliyenin sizi çağırıp hesap sormaktan başka yapabileceği hiçbir şey yoktur. Bunu yapmazsa kendisini risk altına sokar. Yani bu gibi sitelerde satış yapıyorsanız ve bu süreklilik arz ediyorsa, mutlaka bir şekilde satışlarınızın faturasını kesin, kurtarmıyorsa bırakın yapmayın. Gidin bir yerde maaşlı çalışın. Bunu hiç kimse için deği,l sadece kendi iyiliğiniz için yapın. Bu kadar büyük bir riski almak işin boyutu ne olursa olsun çok büyük aptallıktır. Kesilmeyen her faturanın cezası 160 tl dir. Hesabını siz yapın. Benden söylemesi.

Özet olarak bu uygulamayı sonuna kadar destekliyorum ve çok yerinde buluyorum.

Yanlız bazı kişilerin dikkat çektiği çok önemli bir nokta var ki hak vermemek mümkün değil. Deniyor ki bu uygulama sadece İzmir’de ve Antalya ‘da yapılıyor. Dolayısı ile Akp hükümeti, seçimlerde Chp den yana oy kullanan bu illeri cezalandırıyor. Bakıldığında çok mantıksız görünmüyor. Yani gerçekten bu olay sadece İzmir ‘de sınırlı kalırsa, adında adalet kelimesini taşıyan bir parti çok bariz bir adaletsizlik yapmış olacak. Bu denetimler İstanbul’da ve Türkiye’nin tüm illerinde de aynen yapılmalıdır. İzmir’deki maliye görevlileri, bu denetimlerin İzmir ‘de başlandığını ve diğer illerde de aynen yapılacağını söylüyor. Ancak henüz diğer illerde bir hareket yok. İnternetten takip ettiğim kadarıyla tüm madurlar İzmir’den.

Bu denetimler tüm Türkiye’ye yaygınlaşacaksa hükümet yekilikerini canı gönülden tebrik ediyorum. Ancaaaak, eğer sadece İzmir’de bu çalışma yapılıp, diğer illerde görmezden gelinecekse, yada göstermelik birkaç denetim yapılacaksa, kendilerini lanetliyorum. En ufak adaletsizliğin hesabını soracağını vaad eden yüce Allah’ım, böyle bir adaletsizlik yapılırsa, adaletsizliği yapanlardan hem bu dünyada hem öteki dünyada hesabını sorarsın inşallah. Vaadinden asla dönmeyen Allah’ın cezalandırması çok çetindir.Başka da birşey demiyorum.

FATURA İSTEYİN, VERMEYENLERİ İHBAR EDİN…

Son olarak tüm vatandaşlarımı sorumluluk bilinciyle davranmalarını ve alışverişlerinde fatura, fiş vermeyen satıcıları ihbar etmelerini rica ediyorum. Herkes kendi alışverişinin faturasını alsa, vermeyenleri şikayet etse, hem vergi kaçakçılığı azalır, hem de bu sayede vergi tabana daha uygun bir şekilde yayılarak vergi oranları daha makul seviyelere çekilebilir. Alo maliye ihbar hattını 189 numaralı telefondan arayarak vergi kaçıran satıcıları ihbar edebilirsiniz. Ya da vergi dairesine yazılı dilekçe ile delilleriyle başvuru yapabilirsiniz.


alıntıdır ibonette.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Green Card

Vodafone 4.5G 1 Ay Ücretsiz

Htc Ve Valve Yapımı Sanal Gözlük